Colm Toibin "Nora Vebster" - genialumas slypi paprastume



Iš pradžių nesupratau, ar tai, ką skaitau, yra gerai. Netgi galvojau, gal neverta gaišt laiko... Bet net pati nepastebėjau, kai atsitiko Tai. Galima tai vadinti knygos įtraukimo efektu, susitapatinimu su herojais ar istorija jausmu ar paprasčiausiu "įsiskaitymu". Bet koks saldus ir gražus gyvenimas, kai išgyveni Tai, o knyga dar nesibaigusi... (ir kaip sunku, kai paskutinis puslapis užverstas, po jos jau perskaitytos 2 knygos ((taip, skaitau greičiau nei rašau)), o vis meni ją ir ilgies, ilgies...)


Taigi. Mažas Airijos miestelis, apie 1968-1970 metus. Mirus vyrui, Nora lieka našle. Dvi vyresniosios dukterys jau savarankiškos, o štai sūnūs mokyklinio amžiaus. Nora gyvena toliau, stengiasi sugrąžinti gyvenimą į senas vėžias ir mokosi būti vienai. Ir nors, anot jos, vienuma lyg "klaidžiojimas po žmonių minią su pakeltu inkaru, beprasmiškas ir trikdantis", pamažu ji atranda ir jos teikiamą laisvę. Nusidažo plaukus, pradeda dirbti, nusiperka gražią suknelę, atranda muziką ir įsigyja patefoną (labai paveikiai vaizduojama muzika, jos saviterapinė funkcija), padaro remontą. Ir nors tai gali pasirodyti labai paviršutiniški dalykai, iš tiesų jie simbolizuoja moters, visą gyvenimą pratusios derintis prie kitų bei savo interesus nustumti į antrą vietą, bandymus išgirsti save ir atpažinti savo norus. Autorius šį virsmą vaizduoja labai subtiliai bei kuria romios, susitelkusios, bet kartu ir stebėtinai mandagiai aršios moters portretą.

Kartu paraleliai vaizduojamos to meto aktualijos: žmonių išsilaipinimas Mėnulyje bei katalikų engimas Šiaurės Airijoje ir jo įtakoti neramumai Dubline. Tiek realių įvykių įtraukimas, tiek paprastos kasdienybės vaizdavimas padeda kurti neperkrautą, neperdėtą, ramų bei viltingą pasakojimą.

Summa summarum, tai knyga apie naują pradžią.  Apie mažus kasdien padaromus žingsnius, kai nusistovėjęs gyvenimas supurtomas. Juk kad ir kas benutiktų, gyvenimas eina ir tu žengi koja kojon su juo. Apie tai ši istorija. Paprastai graži istorija.

"Nora Vebster", Colm Toibin, 376 p., 2016, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Guillermo Arriaga "Laukinis"

Kiek kartų begalvočiau apie šią knygą, pirma vis kylanti mintis - ji atsiduoda testosteronu. Puslapiai pulsuoja vyriška energija, dominuoja ...