Günter Grass "Svogūno lupimas" - žvilgsnis pro tvoros skylę

Braidydamas savo biografijos kloduose, ar įvardindamas tai kaip svogūno lupimą, rašytojas Günter Grass gvildena dvi temas - pavadinkim jas mikro ir makro.

Makro plotmėje autorius bando atsakyti, o galbūt imasi nuosaikiai (pasi)aiškinti, kodėl visų pirma jis pats, bet kartu ir visa Vokietija toleravo fašistų vykdomą politiką bei antisemitizmo paakintus susidorojimus.  Jo atskleisti asmeniniai pasirinkimai ir išgyvenimai sukėlė prieštaringus, netgi radikalius parreškimus autoriaus kryptimi, tačiau jie vienareikšmiškai vertingi, nes nors ir subjektyviai, bet regis teisingai liudija karo metus.

Mikro lygmenyje autorius nagrinėja asmeniškas temas ir savo gyvenimo varomąsias jėgas įvardija kaip 3 tipų alkį: fizinį, seksualinį ir meninį. Abu lygmenys neišvengiamai turi sąlyčio taškų, tarkim fizinio alkio išgyvenimas karo metais ir iškart po jo. Tuo tarpu seksualinio, o ypač meninio alkio numalšinimo siekiai suintensyvėja atgavus asmeninę laisvę, t.y. po karo belaisvių stovyklos. Aprašomuoju laikotarpiu po II p.k. autorius prisimena savo kelią link skulptoriaus, o vėliau ir rašytojo amplua, tuo skaitytojui suteikdamas vertingas įžvalgas, būdingas praėjusio amžiaus vidurio Europos kultūrinei arenai.

Išgyventas karas visam laikui išliko nebyliu autoriaus gyvenimo palydovu. Vis grįždamas į pergyventas akimirkas - ar tai būtų skaitymui pašvęstos valandos tėvų namuose Dancige, ar badmiriaujančio skrandžio mulkinimas kmynų kramtymu po palapinsiauste karo belaisvių stovykloje, autorius žvelgia į save iš šalies ir vis bando atsakyti bei bergždžiai save pateisinti dėl savo, tautos aklo tikėjimo ir bailaus tylėjimo. Bet kaltės jausmas, išgyvento karo suvenyras, niekada neapleis autoriaus sielos.


Ši autobiografija, kurią savo užmoju ir paliktu įspūdžiu lyginčiau su Jean Jacques Rousseau "Išpažintimi", turėtų patraukti istorijos mėgėjo, Günter Grass gerbėjo, ar vertingos literatūros mylėtojo dėmesį. Mano asmeniui ji tikrai atsakė į kadais keltus klausimus ir pateisino paties autoriaus išsakytą mintį, kad "Knygos <...> lyg tvoros skylė - pro kurią galima išlysti į kitus pasaulius".

"Svogūno lupimas", Günter Grass, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2016.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Guillermo Arriaga "Laukinis"

Kiek kartų begalvočiau apie šią knygą, pirma vis kylanti mintis - ji atsiduoda testosteronu. Puslapiai pulsuoja vyriška energija, dominuoja ...