Thomas Mann "Budenbrokai"

Thomo Manno "Budenbrokai" yra visiška klasika, didžioji literatūra, legend. Stora, kokybiška, autentiška - ji, deja, kaip ir kitos autoriaus knygos Lietuvoje mažai buvo akcentuojama. Ar čia aš klystu ir visi jau Thomą Manną skaitė ir jo trobelėje Nidoje lankėsi?



Knygoje pasakojamas vienos Liubeko verslininkų šeimos - kelių jos kartų - gyvenimas, o aprašomi epizodai varijuoja nuo šeimyninės pusryčių scenos iki miesto tarybos posėdžių. Knyga labai sodri įvykių ir personažų atžvilgiu, nors pasakojimo ašis - trys Budenbrokai - broliai Tomas ir Kristijanas bei jų sesuo Toni. Tomas - stoiškas, principingas, tvirtas vyresnysis brolis. Kristijanas - plevėsa, nuolat kalbantis apie savo emocinę ir fizinę būklę. O Toni! Vėjavaikė, pamaiva, nenustygstanti Toni...

Skaitant susidaro įspūdis, jog Budenbrokų misija - būti pavyzdine miesto šeima: valdyti pelningiausią verslą, auginti sėkmingiausius vaikus, sklandžiai kūrenti šeimos židinį. Tai jų skleidžiami, bet nepasiekiami idealai. Nes "argi idealai yra tam, kad mes juos pasiektume, juos įgyvendintume? Ne, anaiptol ne! Žvaigždžių niekas negeidžia, geidžia vilties..." Taigi viltis, o ne išsipildymas Thomo Manno kūrinyje laikomas didžiausiu gėriu. Įspūdžiui sustiprinti pasitelkiama François de Rochefoucauld citata "Viltis, nors ir apgauli, bet veda mus maloniu keliu į gyvenimo galą". O ir priėjusi tą galą Toni - tipiška, vilties nestokojanti Toni - tikisi vėl susitikti su anksčiau išėjusiais brangiais žmonėmis.

Na, o aš viliuosi, kad į mano rankas dar ne kartą pateks tokia kokybiška, amžiumi alsuojanti grožinės literatūros knyga!

Thomas Mann "Budenbrokai", Jotema, 2014.

2 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Viena draugė taip pat susidomėjo, norėjo skolintis - tačiau bagažo apribojimai sustabdė. Ot liūdnais laikais gyvenam!!!

      Panaikinti

Guillermo Arriaga "Laukinis"

Kiek kartų begalvočiau apie šią knygą, pirma vis kylanti mintis - ji atsiduoda testosteronu. Puslapiai pulsuoja vyriška energija, dominuoja ...